Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Graves-Basedow-kór- és természetes kezelése
  2023-01-10 11:47:37, kedd
 
  Graves-Basedow-kór - okok, tünetek, kezelési lehetőségek

A pajzsmirigyhormonok fokozott termelése olyan autoimmunbetegséget is jelezhet mint a Graves-Basedow-kór.

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész testünkre hatással vannak. Részt vesznek a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, a vérnyomás szabályozásában, valamint a gyomor és a bél működésében. A túlzott pajzsmirigyhormon termelődése megnöveli az olyan autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát mint például a Graves-Basedow-kór. 

 A pajzsmirigy túlműködés tünetei a következők lehetnek:

szapora szívverés
koncentrációs problémák
ingerlékenység
álmatlanság
indokolatlan fogyás
menstruációs zavar

A pajzsmirigy túlműködés hátterében állhat például pajzsmirigy gyulladás, esetleg a szervezetben található jód megnövekedett szintje, de bizonyos esetekben egy autoimmun betegség, a Graves-Basedow-kór is lehet a kiváltó ok. Ez a betegség a szakemberek szerint elsősorban a 20-40 év között nőket érinti, kialakulásáért a stressz, a dohányzás, a túlzott lelki megterhelés, illetve genetikai tényezők tehetők felelőssé.

A Graves-Basedow-kór tünetei a következők lehetnek:

szemgolyó mögötti izomszövetek duzzanata, emiatt úgy tűnik, mintha kidülledne a szemgolyó
pajzsmirigy megnagyobbodása
felgyorsult szívfrekvencia, néhány esetben ritmuszavar
magas vérnyomás
megnövekedett testhőmérséklet
többszöri, lágyabb székletürítés
idegesség, nyugtalanság, alvászavar
izomgyengeség
menstruációs zavar
extrém fogyás, annak ellenére, hogy étkezési szokásainkon nem változtattunk
törékeny csontok, csontritkulás

A Graves-Basedow-kór kezelési módjai közé tartozik a gyógyszeres kezelés, valamint a beteg pajzsmirigy részleges eltávolítása, de a szakemberek szerint az étrendnek is nagy szerepe van a gyógyulásban, illetve a tünetek enyhítésében. 

Az alábbiakban összegyűjtöttem azokat az ajánlott és kerülendő ételeket, amelyeket a Graves-Basedow-kór esetén érdemes fogyasztani, illetve elkerülni, ugyanis a szakemberek úgy látják, hogy egyes ételek akár súlyosbíthatják is a tüneteket. 
Kerülendő ételek Graves-Basedow-kór esetén

A legtöbb betegség esetén, így a Graves-Basedow-kór esetén is, érdemes táplálkozási naplót vezetni. Ez azt jelenti, hogy minden nap felírjuk, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztottunk, illetve mellé írjuk, hogy éreztük magunkat, milyen volt az anyagcserénk, illetve hogyan változtak a betegségünk tünetei. Így egy idő után szépen kirajzolódik majd azoknak az ételcsoportoknak a köre, amelyek problémát okoznak a számunkra.

A szakemberek szerint ennél a betegségnél érdemes elkerülni a glutént, mert a pajzsmirigybetegségben szenvedőknél magasabb a cöliákia előfordulási gyakorisága. Emiatt próbáljuk meg kiiktatni a búzát tartalmazó termékeket, beleértve a rozst, az árpát, a malátát és a sörélesztőt. 

Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű jód bevitelére. Annak megállapításában, hogy kinek pontosan mennyi jódra van szüksége, a kezelőorvos tud segíteni. Természetes jódforrások közé tartoznak például a tenger gyümölcsei, a hínár és más tengeri zöldségek. Ezek fogyasztásával legyünk óvatosak, mindig kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát. 

Szakemberek szerint ugyancsak kerülendők Graves-Basedow-kór esetén a húsok és más állati termékek, ugyanis kutatások során megfigyelték, hogy akik szinte alig vagy egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű terméket, azok körében gyengébbek a tünetek, illetve alacsonyabb a kór kialakulásának kockázata is.
Ajánlott ételek Graves-Basedow-kór esetére

Vannak olyan tápanyagok, amelyek jótékony hatásúak lehetnek a Graves-Basedow-kór esetén. Ilyen például a kalciumban gazdag:

brokkoli
mandula
kelkáposzta
szardínia
okra, amit más néven gombónak is hívnak (trópusi zöldségféle)

A D-vitamin segíti az élelmiszerekből származó kalcium felszívódását, ezért lehet ez a tápanyag is jótékony hatású ebben a betegségben szenvedők számára. A D-vitamin természetes forrása a napfény, de étkezéseink során is biztosíthatjuk a szükséges mennyiséget. Ajánlott az étrend részévé tenni a következő, D-vitaminban gazdag ételeket:

szardínia
csukamájolaj
lazac
tonhal
gomba

A D-vitamint jó minőségű étrend-kiegészítő formájában is pótolhatjuk. A Manna-D minden egyes kapszulája 4000 nemzetközi egységnyi D3 vitamint tartalmaz extra szűz olívaolajban feloldva, így a szervezet számára könnyebben hasznosítható.

Ha a szervezet nem rendelkezik elegendő magnéziummal, akkor ez befolyásolhatja a kalcium felszívódását. Ennek megfelelően a magnéziumhiány súlyosbíthatja a Graves-Basedow-kór tüneteit is. Magnéziumban gazdag ételek közé tartoznak az avokádó, az étcsokoládé, a mandula, a brazil dió, a kesudió, a hüvelyesek és a tökmag.

A szelén hiánya megnöveli a szembetegségek kockázatát a Graves-Basedow-kórban szenvedőknél. Ezért ajánlott olyan ételeket fogyasztani, amelyek gazdagok ebben a tápanyagban, mint például gomba, barna rizs, brazil dió, napraforgómag és szardínia.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: megállapításában, ételcsoportoknak, szabályozásában, befolyásolhatja, súlyosbíthatják, összegyűjtöttem, megnagyobbodása, anyagcseréjének, élelmiszerekből, testhőmérséklet, szembetegségek, kialakulásának, ingerlékenység, kialakulásáért, fogyasztottunk, súlyosbíthatja, szívfrekvencia, kezelőorvosunk, magnéziumhiány, fogyasztásával, biztosíthatjuk, izomgyengeség, megnövekedett, felszívódását, változtattunk, hasznosítható, napraforgómag, koncentrációs, székletürítés, csontritkulás, szenvedőknél, kirajzolódik, szervezetben, magnéziumban, fogyasztanak, megfigyelték, pajzsmirigy által, egész testünkre, szervezet anyagcseréjének, agyi működésben, vérnyomás szabályozásában, túlzott pajzsmirigyhormon, olyan autoimmun, következők lehetnek, pajzsmirigy túlműködés, szervezetben található, autoimmun betegség, szakemberek szerint, túlzott lelki, gyógyszeres kezelés, beteg pajzsmirigy, tünetek enyhítésében,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jékely Zoltán: Szent György-k...  A lelki élet nem arról szól, ....  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Búzaszentelés  Alakot vált...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Két ember becsülete  Bizonyos kulturális szint nélk...  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Bella István: Zsoltár  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egyszerűen  Két ember becsülete  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Az embernek a társa: hiányzik.  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Muratáj  Emberként automatikusan értéke...  Ez a jó az alvásban.  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aki szeret, annak senki sem id...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Esti kép  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Esti kép  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Amit átélünk,  Idézetek a barátságról  Ma  Gondolatok az életről és szere...  Különös!  Mindenünk, amink van, amit sze...  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Paul David Tripp Április 25 
Bejegyzés Címkék
pajzsmirigy által, egész testünkre, szervezet anyagcseréjének, agyi működésben, vérnyomás szabályozásában, túlzott pajzsmirigyhormon, olyan autoimmun, következők lehetnek, pajzsmirigy túlműködés, szervezetben található, autoimmun betegség, szakemberek szerint, túlzott lelki, gyógyszeres kezelés, beteg pajzsmirigy, tünetek enyhítésében, alábbiakban összegyűjtöttem, legtöbb betegség, betegségünk tünetei, betegségnél érdemes, cöliákia előfordulási, búzát tartalmazó, megfelelő mennyiségű, tenger gyümölcsei, kezelőorvosunk tanácsát, kalciumban gazdag, élelmiszerekből származó, betegségben szenvedők, szükséges mennyiséget, étrend részévé, szervezet számára, kalcium felszívódását, magnéziumhiány súlyosbíthatja, szelén hiánya, szembetegségek kockázatát, megállapításában, ételcsoportoknak, szabályozásában, befolyásolhatja, súlyosbíthatják, összegyűjtöttem, megnagyobbodása, anyagcseréjének, élelmiszerekből, testhőmérséklet, szembetegségek, kialakulásának, ingerlékenység, kialakulásáért, fogyasztottunk, súlyosbíthatja, szívfrekvencia, kezelőorvosunk, magnéziumhiány, fogyasztásával, biztosíthatjuk, izomgyengeség, megnövekedett, felszívódását, változtattunk, hasznosítható, napraforgómag, koncentrációs, székletürítés, csontritkulás, szenvedőknél, kirajzolódik, szervezetben, magnéziumban, fogyasztanak, megfigyelték, nyugtalanság, menstruációs, anyagcserénk, indokolatlan, szokásainkon, táplálkozási, izomszövetek, olívaolajban, magnéziummal, eltávolítása, előfordulási, csukamájolaj, növekedésben, gyógyulásban, enyhítésében, pajzsmirigy, felgyorsult, ritmuszavar, étcsokoládé, pótolhatjuk, jódforrások, szakemberek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.